INFORMASJON OM EDLEMETALLER

Ekte smykker lages av ulike materialer. De viktigste grunnmaterialene er edelmetaller. Dette er metaller som selv ved høyere temperaturer ikke inngår noen forbindelse med oksygen, dvs. at de hverken oksiderer, ruster eller anløper. Disse egenskapene finner man hos gull, platina, sølv, og også hos platinametallene rhodium og palladium som er av mindre betydning for smykkeproduksjonen.
 

Gull

Gull er det mest elastiske av alle edelmetaller. Det kan valses til blad med en tykkelse på 0,0001 mm. 1 g fint gull kan trekkes til en tråd med en lengde på 2 km. Rent gull er altfor mykt for smykkeproduksjon, og derfor legeres det før videre behandling, dvs. at det blandes med hardere metaller som f.eks. sølv og kobber. Andelen gull som kreves for at et materiale kan kalles for ekte gull, varierer fra land til land. I Norge er den laveste andelen 375. Noen av smykkene som selges hos Klingel inneholder 333 tusendeler gull.
 

Sølv

Akkurat som gull er også rent sølv et svært mykt og formbart edelmetall, og må derfor legeres før det brukes til smykkeproduksjon. Det legeres som regel med kobber. I Norge må sølvsmykker ha et minsteinnhold på 83 % sølv (stemplet 830 S), mens sterlingsølv inneholder 92,5% sølv (stemplet 925 S). Av alle edelmetaller har sølv størst elektrisk ledeevne. Sølv har også en bakteriedrepende virkning, og brukes derfor ofte som bestikk. Sølv anløper, dvs. at det reagerer med svovelinnholdet i luften. Det mørke overflatebelegget som da dannes, fjernes med sølvpuss. En lukket oppbevaringsboks for sølvtøy med et spesielt innvendig materiale forhindrer at sølvet anløper. Sølv kan også oppbevares i spesielle poser av tekstil eller plast som skal motvirke misfarging.
 

Platina

Platina er det tyngste, reneste, hardeste og mest sjeldne av alle edelmetaller. Først for ca. 200 år siden begynte man å bruke platina i fremstillingen av smykker. Platina kjennetegnes først og fremst av sin motstandsdyktighet. Metallets materialtetthet og seighet gjør det særdeles slitesterkt, men samtidig svært formbart. 1 g platina kan uten problemer trekkes til en tråd på 2 km. Platina har lav varmeledeevne, og formen forandres derfor ikke selv ved store temperaturforskjeller. Platina er resistent mot kjemikaler og tåler selv de mest aggressive syrer. Kongevann med en temperatur på 70 °C eller høyere løser imidlertid opp platina.

For smykkeproduksjon legeres platina med 5% andre metaller (som regel kobber, kobolt eller palladium) og stemples PT 950. Denne renheten gjør platina svært hudvennlig og egnet for allergikere. Materialfastheten gjør at platina er godt egnet for innfatning av edelstener. Platinaets matte glans fremhever dessuten edelstenenes skinnende overflate.