INFORMASJON OM PERLER

Ved kjøp av smykker med kulturperler er følgende 5 punkter av betydning:
Størrelse
Størrelsen på Akoya-perlen, som er klassikeren blant perler, er i dag som regel på 3-10 mm i diameter. Prisen på perler stiger i takt med størrelsen, så fremt de andre kvalitetskriteriene er konstante.

Farge
Perlens farge bør passe til hudtypen til den som skal bære smykket. Hvite og hvitrosafargede perler er mest ettertraktet, og den store etterspørselen bestemmer prisen. Hvis du ønsker å kjøpe et langt perlekjede, eller du har en svært lys hudtype, anbefaler vi å kjøpe perler med en champagnefarget tone, selv kremfargede perler eller perler med en grønn undertone kan være et godt kjøp da.

Glans
Ved kjøp av perlesmykker er perlenes glans viktigere enn form, farge og størrelse. Glans er perlens evne til å reflektere lyset og avhenger av tykkelsen på perlemorslaget og kvaliteten på overflaten. Jo mer glans, desto vakrere og mer holdbart er et perlesmykke.

Form
Tidligere skulle en perle helst være rund. Dette blir ikke lenger ansett som så viktig. Akkurat som moten ellers er individualitet et viktig stikkord, og perlen kan gjerne ha en annen form enn den klassiske runde formen. Nå er det glans og overflate som teller mest.

Overflate
Bedømmelsen av overflaten er noe som bør foretas av en fagekspert. Små uregelmessigheter kan være av betydning for perlens verdi, men er samtidig typisk for dette naturproduktet. Tykkelsen på perlemorslaget er av stor betydning ved kjøp av perlesmykker, og her er det viktig å ikke inngå noen kompromisser, selve kjernen i en perle har nemlig ingen glans i seg selv.

Stell av perler
For at perler skal holde seg vakre og bevare sin glans, er det viktig å behandle dem med omhu. Den naturlige overflaten bør beskyttes mot spray, parfyme og kremer, og heller ikke komme i kontakt med sminke. Hudens svette kan også tære på perlesubstansen, og derfor er det lurt å tørke av perlekjedet ditt etter bruk. Dette gjør du ved å tørke forsiktig av perlene med en myk klut.

Perlesmykker bør oppbevares for seg i et mykt etui eller i en tøypose for å unngå riper i overflaten. Perler bør ikke utsettes for direkte sollys og heller ikke brukes ved bading. Det er hverken bra for perlene eller for tråden hvis det er dreier seg om et perlekjede. Du bør få en gullsmed til å se over perlekjedet med jevne mellomrom. Tar du hensyn til disse rådene, vil du ha glede av perlesmykkene dine i lang tid fremover.