• Bredt sortiment
 • Størrelse 34-62
 • Personlig service
Denne butikken er nå permanent stengt. 😢Mer info
Denne butikken er nå permanent stengt. 😢Mer info

Vaskeråd

Vaskesymboler

Disse symbolene finner du på merkelappene i dine moteplagg og de indikerer hvordan du bør vaske plaggene. Hvis du følger anvisningene som symbolene gir, vil du ha glede av hvert enkelt plagg i lang tid. Strekene under symbolene viser at bestemte tekstiler trenger en mer skånsom behandling. Bokstavene i sirkelen er en anvisning for kjemisk rens.

Vaskeråd

Kjemisk 1

Kjemisk 2

Stryking

Torking

Bleking

Tekstiler

Slik holder klærne lenger

 • Bluser og skjorter bør helst oppbevares i plastomslag, da får de mindre skrukker.
 • Knapper løsner ikke så lett hvis du legger en dråpe neglelakk på trådene i midten av knappen fra begge sider.
 • Lo på strikkeplagg, krager og lignende kan lett fjernes med fint sandpapir eller en spesiell lofjerner.
 • Glidelåser glir bedre og holder lenger hvis du gnir dem inn med blyet fra en blyant.

Flekkfjerning

Nye flekker

Bruk helst mineralvann. La kullsyren trekke inn. Klapp fuktigheten forsiktig bort med et rent håndkle.

Gamle flekker

Gni inn flekken med en vaskepulveroppløsning. La det virke inn litt. Vask deretter som vanlig.

Voks

Legg et trekkpapir på flekken og trykk et varmt strykejern mot flekken. Vask deretter som vanlig.

Fett & melk

Gni inn med kjernesåpe, la den virke i 15 minutter. Vask deretter ut med varmt eller veldig varmt vann.

Tyggegummi og modelleire

Gni over med isterninger med det samme. Da blir massen hard og kan fjernes uten problemer.

Blod, rust og blekk

La en oppløsning av sitronsaft og salt virke i 10 minutter. Skyld deretter godt med kaldt vann.

Kulepenn og tusj

Gni bort flekken med brennspiritus.

Naturfibre

VASK AV NATURFIBRE

Bomull

Bomull kan uten problemer vaskes i maskin. Følg anvisningene på merkelappene.

Lin og hamp

Lin og hamp skal aldri vaskes varmere enn 40 grader, fordi tekstilene kan krympe ved høyere temperaturer. Når tekstiler av lin eller hamp skal vaskes i maskin, bør man absolutt velge program for finvask med lite sentrifugering.

Ull og silke

Ull og silke bør aldri vaskes varmere enn 30° C. Vask fortrinnsvis i lunkent vann, fordi ull ellers kan sammenfiltres og silken miste spensten. Ull og silke bør kun vaskes for hånd i rikelig med vann med vaskemiddel for henholdsvis ull og silke.

Flekkfjerning

Gråskjær

Mot gråskjær på lyse tekstiler bør du bruke blekemiddel. Vær oppmerksom på at ufargede tekstiler av bomull, lin eller hamp blir lysere ved bruk av blekemiddel. Også solens UV-stråling virker blekende.

Flekker

Vi anbefaler å bruke gallesåpe til fjerning av flekker fra naturfibre.

Skinn

Generelle tips

Skinn bør stelles og rengjøres regelmessig. Tilsmusset nappaskinn uten pigmentering kan rengjøres med alkalifri såpe og destillert vann. Foruten ruskinn og nubuckskinn, som kun kan behandles med spray, bør alle skinntyper regelmessig behandles med skinnrens og skinnpleie. For å hindre uttørring og bleking, bør dessuten alle skinntyper beskyttes mot direkte sol.

Flekkfjerning

Flekker bør helst fjernes så snart de har oppstått, for jo raskere du fjerner flekken, desto større er sjansen til å få fjernet den helt.

Øl, Cola, brennevin, saft, vin

Tørk av med kreppapir med det samme, ikke gni, vask av med destillert vann og la plagget tørke. Gjenta fremgangsmåten ved behov og bruk eventuelt litt alkalifri såpe. Ikke bare vask flekken, behandle hele området fra søm til søm.

Melk, smør, fett, sjokolade o.l.

Glatt skinn: Fjern forsiktig alle rester fra skinnet med den butte siden på et knivblad, rengjør med kreppapir og vask med destillert vann. Fettet som forblir i skinnet kan ikke fjernes fullstendig. Men fettflekken vil jobbe seg ut av seg selv i løpet av de nærmeste ukene fordi skinnet puster.

Ruet skinn: Fjern forsiktig alle rester fra skinnet med den butte siden på et knivblad, rengjør med kreppapir og vask med destillert vann. Behandle deretter det tørkede skinnet med ruskinnsbørsten. Restene av fettflekkene i skinnet vil muligens forsvinne over tid.

Tusj, fett fra hodet, riper, kulepenn, medisiner, neglelakk, svette, blekk, utbleking osv.

Disse skadene bør kun repareres av en spesialist. For å gjøre dem mindre synlige, kan disse skadene imidlertid få samme behandling som for blod og vinflekker.

Oppkast, urin, blod

Tørk av med kreppapir med det samme, ikke gni, vask av med destillert vann og la plagget tørke. Gjenta fremgangsmåten ved behov og bruk eventuelt litt alkalifri såpe. Ikke bare vask flekken, behandle hele området fra søm til søm.

Salver

Fjern forsiktig alle rester fra skinn med den butte siden på et knivblad, rengjør med kreppapir og vask med destillert vann. Fettet som forblir i skinnet kan ikke fjernes fullstendig. Men fettflekken vil jobbe seg ut av seg selv i løpet av de nærmeste ukene fordi skinnet puster.

Stell av smykker

Smykker er noe som brukes mye og de trenger derfor helt spesielt stell. Ofte hjelper det med hurtigrens for å få frem den opprinnelige glansen.

Nyttig informasjon

 • Selv de hardeste edelstener, diamantene, skal beskyttes mot slag. Sterk varme og sol kan forandre fargen på edelstener, og det er derfor viktig å beskytte dem i sydlige strøk.
 • Perler trenger luft, varme og det lille fettet som de tar opp fra huden ved bruk. De kan tørkes av med en myk klut eller rengjøres med en spesiell perlerens. Det er viktig å la et perlekjede tørke liggende slik at tråden ikke tøyes eller blir sprø.
 • Ørepynt finnes i alle varianter og prisklasser. Når du tar hull i ørene, er det viktig å desinfisere hullene for å unngå betennelse.

waiting...

SIKKER BETALING
 • Faktura
 • Konto
 • Postoppkrav
 • PayPal
 • Visa
 • Mastercard
FØLG OSS PÅ
VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE
 • Postnord
SIKKER NETTHANDEL
 • Trygg E-Handel