4. februar 2019 | lese tid: 7 minutter

Er det på tide å ta en titt i klesskapet ditt? Nytt år, nye muligheter, ikke sant? Kanskje 2019 blir det året da garderoben din bare inneholder klær du faktisk bruker. Plagg som passer sammen og som raskt kan kombineres til stilrene antrekk. Nøkkelen til garderoben er å ha en god basis. Basisgarderoben inneholder kanskje ikke de mest spennende plaggene og det kan føles litt trist å bruke penger på den, men tenk på ligningen PPB – Pris Per Bruk. Du kommer helt sikkert til å bruke en klassisk genser oftere enn en fargesterk selskapskjole. En god basisgarderobe inneholder plagg som passer perfekt sammen og som kan brukes ved mange ulike anledninger. Du skal kunne føle deg velkledd på jobben, men siden også kunne hente barnebarna fra barnehagen og ta en kaffekopp på byen uten å måtte dra hjemom for å skifte først. Og har du allerede en god basis, er det ikke så mye som skal til når du vil pynte deg for en festligere anledning.

Rosa stjerne

Nå i begynnelsen av det nye året er det perfekt med en opprydding i garderoben. Det er på tide å kvitte seg med klær som ikke sitter bra. Aksepter kroppen din som den er, og belønn den med plagg som faktisk passer. Reparer eller kast ødelagte plagg (dersom du har ti tommeltotter, kan du levere dem til en systue). Tenk også på å se over hælene på skoene dine. Det er kanskje på tide at et par av dem får besøke skomakeren?

Guide til din basisgarderobe

Disse plaggene er klassiske basisplagg, dvs. nøkkelplagg, som gjør at du raskt kan sette sammen et stilrent antrekk.

1. Den lille sorte
2. Pumps
3. Trenchcoat
4. Jeans
5. Hvit bluse
6. Blazer
7. Dressbukse/penbukse
8. Sneakers
9. Ankelstøvletter
10. Kåpe
11. Skjørt
12. Kasjmirgenser

Rosa stjerne

 

Den lille sorte

Den lille sorte er et kultplagg og begrepet stammer fra selveste Coco Chanel på 1920-tallet. Men det var takket være filmen Breakfast at Tiffanys med Audrey Hepburn at den fikk sin udødelige motestatus. En svart kjole i klesskapet gjør at du enkelt kan kle deg elegant og stilrent, uansett anledning. Hva er nå den lille sorte? Jo, ganske enkelt en svart kjole som går nesten til kneet eller litt under – resten er opp til deg. Ettersom kjolen selv kan være svært enkel, så kan du lesse på med tilbehør – både Coco Chanel og Audrey Hepburn brukte mange perler til sine – og en glitrende clutch eller et par lekre pumps kan være svært effektfullt til.

Pumps

Hva hadde en kvinnes garderobe vært uten minst ett par pumps? Pumps passer like bra til bukser som til skjørt og kjoler, og er derfor et must-have i basisgarderoben. Modellen kan variere i hælhøyde og -bredde – alt fra veldig brede blokkhæler til svært tynne stiletthæler. Til og med tuppen kan variere fra lett avrundet til spiss eller firkantet. Når du velger skomodell, er det lurt å tenke på at en svært spiss tupp får foten til å virke lengre, og en avrundet tupp får en bred fot til å virke nettere. Når du skal investere i et par klassiske pumps, anbefaler vi at du velger en nøytral farge og tenker langsiktig.

Trenchcoat

En velsydd og velsittende trenchcoat er et utrolig flott og tidløst plagg. Den stammer fra plagget som britiske og franske soldater brukte under første verdenskrig, og har vært et kultplagg helt siden Humphrey Bogarts, Marlene Dietrichs og Greta Garbos dager. Det som er så spennende med dette plagget, som i begynnelsen faktisk bare var et rent herreplagg, er at det også er svært feminint – knytebeltet fremhever den kvinnelige silhuetten og den store, spisse kragen med slag drar blikket til den figurvennlige V-halsen. Dessuten går en klassisk trenchcoat til nesten alle anledninger og er alltid like passende.

Jeans

Jeansen er nok et av våre mest klassiske basisplagg. Vi anbefaler et par svarte og et par blå jeans i god passform. Jeans kan jo kombineres på så uendelig mange måter! Til hverdags kan du matche den med en T-skjorte og sporty sneakers. Skal du på fest, kan du bruke en blazer og et par lekre ankelstøvletter til. Vi bare elsker jeans!

Hvit bluse

En hvit bluse er et stilrent plagg med uendelig mange stylingmuligheter – det er like enkelt å gjøre den festfin som å gjøre den hverdagsfin. Sammen med et ettersittende skjørt eller et par klassiske penbukser er du kledd for kontoret. Velger du et glitrende paljettskjørt og lekre støvletter, er du klar for en kveld på byen! Sammen med en behagelig cardigan og fine jeans er den hvite skjorten perfekt dersom du vil tilbringe en herlig dag alene eller sammen med gode venner.

Blazer

Alle bør ha en blazer i god passform i klesskapet. Velg gjerne en i svart eller marineblått. Disse fargene passer nesten året rundt og til alle anledninger. Blazeren gjør deg velkledd på rekordtid og matcher den lille sorte perfekt. Den fungerer også utmerket til et par jeans eller penbukser samt til skjørt. Kombinerer du blazeren med en hvit bluse, er du kledd for kontoret. Velger du derimot en bluse av skimrende materiale, blir du festfin i en fei og er klar for hva det måtte være.

Dressbukse/penbukse

En klassisk og elegant bukse har en selvsagt plass i basisgarderoben, og avhengig av hva du matcher den med, kan den kles opp eller ned. Sammen med en hvit bluse og en kasjmirgenser er den både elegant og avslappet. Bytter du ut genseren med en blazer, er du straks korrekt antrukket for en mer formell eller festlig anledning. Om du velger pumps eller ankelstøvletter, er helt opp til deg, begge deler gjør seg til denne typen bukse.

Sneakers

Det er lett å føle seg avslappet i et par sneakers! Særlig om du matcher dem med behagelige jeans og en ledig bluse. Da er du klar for alt en fridag har å by på. En tur til byen, en herlig spasertur, eller kanskje litt sightseeing? Og du kan faktisk bruke sneakers til både skjørt og kjoler – det skaper en veldig flott og avslappet look! Velg et par sneakers i en farge du liker. Hvitt og svart passer i prinsipp til alt, og derfor anbefaler vi disse fargene til basisgarderoben. PS: Velger du hvite sneakers, er det smart å fjerne smuss med en gang, da holder de seg fine lenger!

Ankelstøvletter

Hva er en basisgarderobe uten minst ett par flotte ankelstøvletter? Ta utgangspunkt i din egen stil og livsstil når du velger hælhøyde slik at du virkelig kommer til å trives i dem! Velg et par med varmt fôr for vinterbruk og et par flotte sommerstøvletter til sommerfesten – da er du velskodd året rundt! Jeans, skjørt, penbukse eller kjole – alt passer sammen med ankelstøvletter.

Kåpe

Kåpen er det perfekte ytterplagget som passer like bra til jeans som til selskapsantrekk! En vinterkåpe kan gjerne være av ull, så den holder deg varm og holder seg fin lenge. En litt mer elegant vår-/høstkåpe bør kanskje heller være av poplinmateriale eller et materiale med lett glans. Tenk på å velge en størrelse der du får plass til et ekstra lag under, som f.eks. en kasjmirgenser. Da kan du bruke kåpen lenger både vår og høst!

Skjørt

Få plagg preger en stil så mye som et skjørt. Når du velger skjørt bør du ikke bare ta hensyn til farge og mønster – det er like viktig å velge rett modell og stil. Spørsmålet du må stille deg er hva du liker best – en ettersittende modell eller et vidt 50-talls skjørt? Eller kanskje en mellomting? Hvor langt skal skjørtet være? Vil du kanskje fremheve dine flotte ben, eller skal skjørtet heller være litt lengre? Mange av våre skjørt finnes også i korte størrelser, noe som passer godt til deg som er litt lavere. Match skjørtet med en bluse og en kasjmirgenser, og du er kledd for både kontoret og festen.

Kasjmirgenser

Vi elsker gensere av kasjmir! Både til en lun sommerkveld og en kald desemberdag – kasjmirgenseren er et perfekt plagg til din basisgarderobe. Velg gjerne stilrene farger som offwhite, beige eller jordtoner. Kasjmir er et eksklusivt materiale av høy kvalitet, som holder lenge og kan kombineres i det uendelige. Tenk på å ta godt vare på kasjmirgenseren din. Det gjør du ved å ikke vaske den for ofte, det er bedre å lufte den dersom den må friskes opp. Og hva du enn gjør: Heng kasjmirgenseren aldri opp på en kleshenger, legg den heller sammen slik at den holder fasongen.

Vi anbefaler

Si din mening
Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *