24. juni 2019 | lese tid: 3 minutter

Når det blir varmt i været, gleder de fleste seg til å ta på lette sko, korte bukser og luftig tøy. Men den som har hallux valgus ser nok med skepsis frem til denne tiden. For høst, vinter og vår får de skjeve stortærne støtte fra støvler og sko, mens smale sandalremmer og tynne såler kan være en utfordring om sommeren.

Hallux valgus, eller skjev stortå, er den hyppigste feilstilling for føtter, først og fremst hos kvinner. Stortåen vrir seg mot tåen ved siden og tåballen blir tykk og rød. Årsaken til denne smertefulle deformeringen er først og fremst myke sener og genetiske anlegg. Men også mange år med bruk av for smale eller spisse sko kan føre til denne feilstillingen. Hallux valgus er ubehagelig, men til tross for dette kan også de som er rammet glede seg over luftige, smarte og behagelige sommersko! Vi har noen tips for forebygging og lindring av hallux valgus, og kan anbefale noe stilige og komfortable sandaler.

Diagnose, forebygging og lindring av hallux valgus

Hallux valgus starter ofte med utovervendte føtter. Forfoten blir bredere og smertefull, og liktorn og hevelser er ofte resultatet. Om du oppdager disse symptomene, kan en korrekturskinne som den fra »epitact korrigere eller begrense utviklingen av hallux valgus, og samtidig lindre smerte. Med sin transparente, slanke fasong kan den også brukes i åpne sko. I tillegg tilpasser den seg lett skoen med sin myke, ekstra tynne utforming.

Avspenningssokkene fra Maximex sørger først og fremst for velvære, men de gjør også underverker for trette, smertefulle føtter. Tærne skilles skånsomt fra hverandre. Dermed blir blodsirkulasjonen stimulert, og du kan tillate deg å nyte en avslappende stund på sofaen. Fotbad kan også lindre akutte smerter. Dersom hallux valgus allerede er utviklet, kan en såkalt „Hallux-korrekturskinne“ som den fra FußGut være lindrende. Gelépolstringen holder stortåen på avstand og forhindrer dermed sterke trykksmerter når du går. Takket være den medisinske geléen er den svært behagelig og myk mot huden, samt svært elastisk og kan brukes hele dagen. De spesielle innleggssålene fra Orthopädie Schuhtecknik Gruber beskytter og avlaster tærne med ortopedisk utformet såle – også ved såkalt hammertå og klotå. Innleggssålene egner seg riktignok ikke for sandaler, men passer utmerket i et par sommerlige mokasiner eller sko. Og om vi ser bort fra sko: Å gå barfot gjør godt for trette føtter og styrker muskulaturen – så benytt sommermånedene til å gi føttene litt „ferie“ fra skoene!

Er du i tvil om hvilke hjelpemidler som passer for deg, rådfør deg med din lege. Legen kan gi deg korrekte faglige råd og ved behov foreskrive fysioterapi for å styrke fotmuskulaturen. Slik kan feilstillinger aktivt forebygges.

Sommerlige og behagelige sko ved hallux valgus

Riktige sko er alfa og omega for velvære ved hallux valgus. Styr unna for smale sko eller for høye hæler! I tillegg til skostørrelsen så er også skobredden av betydning ved valg av riktige sandaler. Trange remmer og høye hæler vil ofte føre til smerter ved hallux valgus. Heldigvis finnes det fine modeller med trinnløse borrelåsremmer, som kan tilpasses i bredden. Dermed får tærne nok plass. Hva synes du for eksempel om et par lekre sandaler i hvitt fra »Naturläufer med behagelig bredde H (for brede føtter)? De er også uslåelige når det gjelder komfort med polstrede innersåler. Med sitt moteriktige mønster og stilige, men også behagelige hæl, så er de mørkeblå, blomstrete sandalene fra »BioStep perfekte for sol og sommer, og har i tillegg trinnløs lukning. Heller ikke til selskapsantrekket trenger du å gi avkall på eleganse. De svarte, skimrende sandalene med stretchmateriale i forfoten fra BioStep trykker ikke ubehagelig, og matcher den lille sorte eller andre selskapsantrekk perfekt. Til strandantrekket anbefaler vi et par moteriktige slip-ins med stretchinnfelling samt myk innersåle av skinn. For ingenting passer vel bedre om sommeren enn å spasere elegant og smertefritt i solen!

Vårt viktigste råd: Ikke skjul din hallux valgus! Unn deg heller litt velgjørende fotpleie og fargerik neglelakk, og nyt sommer og sol. Og husk: Ta av deg skoene innimellom i sanden, på gresset og i solen. Vi ønsker deg en lett, luftig og behagelig sommer!

Har du tips, triks og hjelpemidler for hallux valgus som kan lindre smertene om sommeren? Skriv gjerne en kommentar!

Vi anbefaler

Si din mening
Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *